Улога на аминокиселината Л-карнитин во човековото тело

Горска Л -КарнитинСе поголеми научни испитувања го илустрираат позитивниот ефект на Carnipure за оптимизирање на перформансите кај физички активните луѓе, намалувајќи го заморот и подобрувајќи го процесот на закрепнување. Аминокиселината Л-карнитин претставува хранлива материја која се наоѓа во храната и во човековото тело. Органите и клетките со високи енергетски потреби како срцето, мускулите, имунолошките клетки, мозокот и нервите содржат највисоко ниво на Л-карнитин, и не можат да функционираат нормално без соодветно снабдување со истиот. Дополнителното  внесување на Carnipure (посебен тип на Л-карнитин) , произведен во Швајцарската компанија  за производни науки – Лонза, а воедно и составен дел на пијалакот Горска Спорт, помага во одржување на здравјето и во оптимизирање на квалитетот на живеењето. После напорната физичка активност пијалакот овозможува квалитетна рехидратација, а Л-карнитинот како внатрешен тренер игра есенцијална улога во насока на:

• Производство на енергија од масти,

• Постигнување на физичка издржливост,

• Забрзување на закрепнувањето по вежбање,

• Снабдување на срцето и имунолошките клетки со енергија, и

• Спречување на таложењето на масти за време на вежбањето.

 

После интензивно вежбање, најпознатите спортисти и нутриционисти препорачуваат внесување на дополнителен Л-карнитин, кој е составен дел од пијалакот Горска Спорт Л-карнитин, со цел надополнување на изгубените течности и овозможување квалитетна рехидратација и општо здравје.